• головна
  • професії
  • наш колектив
  • навчально-методична робота
  • абітуріенту

СГ машини
Спеціальність: тракторист-машиніст с/г виробництва

Тема: Зернозбиральні комбайни.

Мета:

вивчити будову та принцип дії  зернозбиральних комбайнів;

розвивати пам’ять, спостережливість, увагу, вміння порівнювати, аналізувати;

виховувати повагу і любов до обраної професії.

Тип уроку: урок пояснення нової теми.

Матеріально – технічне забезпечення: підручники, презентація  «Зернозбиральні комбайни», проектор, комп’ютер.

 

Хід уроку.

1.                Організаційний момент.

Ø      перевірка кількості учнів згідно зі списком;

Ø      перевірка готовності учнів до заняття.

2.               Мотивація навчальної діяльності та оголошення теми і мети уроку.

Тема сьогоднішнього уроку «Зернозбиральні комбайни». Пояснення особливого місця комбайнів серед сільськогосподарської техніки.

3.               Пояснення нового матеріалу.

При поясненні нового матеріалу використовується презентація, у якій відображено рисунки комбайнів, їхніх технічних характеристик та функціональних схем.

Комбайн зернозбиральний КЗС КЗС-9-1 «Славутич».

Для забезпечення якісного та швидкого збору врожаю зернових на полях України застосовують комбайни.

У процесі збирання врожаю беруть участь як старі зразки зернозбиральної техніки (комбайни типу СК-5М, СК-6), так і більш нові типу «Дон-1500Б», «Енисей-1200НМ», а також новинки типу «Енисей-1200-1НМ» та «Енисей-950». В Україні випускаються комбайни типу КЗС-7 «Обрій», КЗС-1580 «Лан», КЗС-9-1, КЗСР-9М тощо.

Принципово робочий процес комбайнів не відрізняється від розглянутих раніше. Є незначні відмінності в детальних питаннях.

Комбайн зернозбиральний КЗС-9-1 «Славутич». Як й у «Дон-1500» жнивна частина комбайна «Славутич» складається із жниварки, приставки й похилої камери. Ці частини забезпечують зрізання і підбирання хлібної маси з наступним спрямуванням її на обмолот у МСУ.

На слайді 1. зображено комбайн зернозбиральний КЗС КЗС-9-1 «Славутич».

На слайді 2. зображено технічні характеристики комбайна «Славутич».

Принцип дії жнивної частини комбайна полягає в такому.

При русі агрегату по полю мотовило забезпечує нахил стебел, хлібної маси, а різальний апарат (сегментно-пальцевий), зрізує її й спрямовує в шнек. Шнек спрямовує хлібну масу в бітер приставки, а звідти до транспортера похилої камери. Транспортер спрямовує її в молотильний барабан.

МСУ комбайнів типу «Славутич» бувають барабанні й роторні.

Пристрій барабанного МСУ приблизно схожий з «Дон-1500». МСУ складається з молотильного барабана, підбарабання, відбійного бітера й соломотряса. Принцип дії МСУ. Маса надходить у молотильний апарат, де під впливом ударів барабана відбувається обмолот. Через зазори підбарабання зерно просипається на струшувальну дошку очищення, а солома відбивається відбійним бітером і спрямовується на соломотряс.

На слайді 3. зображено  функціональну схему зернозбирального комбайна КЗС-9-1.

МСУ комбайна КЗСР-9 — роторне. Воно має циліндричний корпус 11 і ротор 10. Корпус має вхідну, вихідну, молотильну й сепарувальну частини. Принцип дії схожий з пристроєм МСУ Дон-ротор і СК-10М.

Очищення комбайна КЗС-9-1 являють собою структуру подібну до комбайна «Дон-1500Б» і має в наявності струшувальну дошку з гребінками, зерновий елеватор, пальцеві ґрати, домолочувальний пристрій, домолочувальний барабан, колосовий елеватор, верхнє й нижнє решето, подовжувач верхнього решета, скатну дошку, колосовий й зерновий шнек, вентилятор. Принцип дії аналогічний Дон-1500.

Регулювання комбайна КЗС-9-1

Висота зрізу (50, 100, 145, 185 мм) забезпечується шляхом переміщення башмаків по висоті.

Частота обертання мотовила регулюється варіатором.

Зазор між шнековими спіралями та днищем (10—15 мм) забезпечується переміщенням вертикальної плити з підшипниками по висоті на боковинах жниварки.

Частоту обертів молотильного апарата регулюють у межах 465—1013 об/хв.

Зазори між барабаном і підбарабанням регулюють у межах:

на вході 14—55мм

на виході 3—43мм

Частоту обертів вала вентилятора 355-916 об/хв регулюють варіатором.

Зазори між жалюзі ґрат у межах 0—17 мм установлюють важелями механізмів.

Комбайн зернозбиральний КЗС-1580 «Лан».

Призначений для збирання зернових колосових культур прямим і роздільним комбайнуванням, а при обладнанні його додатковими пристроями — для збирання зернобобових і круп’яних культур, кукурудзи на зерно, соняшнику, рису, сої тощо.

Комбайн обладнаний великогабаритними шинами, які знижують тиск на ґрунт, бункером великої місткості, об’ємним гідроприводом ходової частини й системою електрогідравлічного керування робочими органами. Кабіна комбайна має сучасний дизайн. У ній знаходиться багатоканальна система контролю за всіма основними органами, встановлено багатоцільовий важіль керування, а також вентиляційна установка очищення повітря.

Комбайн на замовлення може комплектуватися жниваркою з шириною захвата 4,5, 6 і 7м.

Принцип дії комбайна «Лан» подібний до комбайна КЗС-9-1. На відміну від «Дон-1500Б» і КЗС-9-1, у комбайна «Лан» відсутня приставка. Жниварка жорстко з’єднана з похилою камерою.

На слайді 4. зображено комбайн зернозбиральний КЗС-1580 «Лан».

На слайді 5. зображено технічні характеристики комбайну «Лан».

При збиранні зерна мотовило 2 забезпечує нахил стебел, а різальний апарат 22 зрізує їх. Шнек жниварки 21, обертаючись, захоплює зрізану масу й спрямовує на транспортер 3. Потім хлібна маса транспортером похилої камери спрямовується в зазор між барабаном і підбарабанням, де й відбувається обмолот. Солома спрямовується на соломотряс, а зерно з дрібними домішками — на струшувальну дошку 17. Через вплив перегрібачів 7 на солому відбувається виділення необмолоченого зерна, що просипається на дошку соломотряса, а далі — на струшувальну дошку очищення.

Зерно, під впливом потоку повітря, створюваного вентилятором, очищається від полови й інших домішок, проходить крізь решето й попадає в зерновий шнек. Далі зерновим елеватором подається в бункер. Недомолочене колосся затримується подовжувачем верхнього решета й попадає до колосового шнека 14, а далі переміщаються нагору й розподільним шнеком відправляються на повторний обмолот.

На слайді 6. зображено схему комбайна «Лан».

Регулювання комбайна КЗС-1580 «Лан»

Висоту зрізу встановлюють (50, 100, 150 мм).

Частоту обертання мотовила встановлюють (12-57 об/хв) встановлюють переміщенням зірочок і варіатором з електродвигуном.

Частоту обертання молотильного барабана встановлюють (280—650 або 650—1500 об/хв).

Частоту обертання вентилятора встановлюють (600/1500 об/хв).

Комбайни типу «Енисей 1200» призначені для збирання зернових, зернобобових і круп’яних культур, а також насінних трав при нормальній і підвищеній вологості.

На слайді 7. зображено комбайн типу «Єнісей».

На комбайні «Енисей-1200НМ» установлено двобарабанний молотильний пристрій з відбійним і проміжним бітерами, домолочувальний апарат і посилена зерноочисна система.

Комбайн «Енисей 1200 1НМ» і «Енисей-950» мають однобарабанну структуру й призначені для збирання хлібів середньої вологості.

На слайді 8. зображено функціональну схему комбайна «Єнісей 1200».

КЗС-7 «Обрій»

Призначений для збирання зернових колосових культур прямим і роздільним комбайнуванням, а при обладнанні його додатковими пристроями — для збирання зернобобових і круп’яних культур, кукурудзи на зерно, соняшнику, сої й насінних трав.

Комбайн обладнано гідрооб’ємним приводом ходової частини, системою автоматизованого керування, контролю й діагностики. Кабіна комбайна шумозахищена й герметична з примусовою вентиляцією очищення повітря.

На замовлення комбайн може комплектуватися жниварками широкого захвату 5 і 6 м.

Для збирання не зернової частини врожаю за замовленнями споживачів комбайн може комплектуватися: капотом для складання соломи й полови у валок, подрібнювачем соломи для збирання її разом з половою в причіп.

Однією з основних особливостей цього комбайна є роторний соломотряс замість клавішного, молотильний барабан діаметром 600 мм і довжиною 1280 мм.

На слайді 9. зображено функціональну схему комбайна КЗС-7 «Обрій».

На слайді 10. зображено комбайн КЗС-7 «Обрій».

На слайді 11. зображено технічні характеристики комбайна КЗС-7 «Обрій».

Закордонні аналоги.

На слайді 12. зображено комбайн «Бізон рекорд Z-058».

В Україні також використовуються й інші комбайни. Так наприклад, великого попиту набули комбайни типу «Бізон рекорд Z-058».

Він призначений для збирання зернових колосових культур прямим і роздільним комбайнуванням, а при обладнанні його додатковими пристроями — для збирання зернобобових і круп’яних культур, кукурудзи на зерно, соняшнику, рису, сої тощо.

Комбайн середньої продуктивності обладнано об’ємним гідроприводом ходової частини й системою електрогідравлічного керування робочими органами. Кабіна комбайна має сучасний дизайн. У ній є багатоканальна система контролю за всіма основними органами, встановлено багатоцільовий важіль керування, а також вентиляційна установка очищення повітря.

На слайді 13. зображено технічні характеристики комбайна «Бізон рекорд Z-058».

Комбайни JOHN DEERE

На слайді 14. зображено комбайн JOHN DEERE серії WTS.

На слайді 15. зображено комбайн JOHN DEERE серії CTS.

На слайді 16. зображено комбайн JOHN DEERE серії STS.

Комбайни мають цікаву структуру та відрізняються за будовою від комбайнів вітчизняного виробника:

Нова технологія WTS розширює робочі можливості комбайнів, обладнаних класичною системою обмолоту й сепарації: вона містить один молотильний барабан, 11-ступінчастий соломотряс і пальцевий сепаратор Power Separator нової конструкції, що дозволяє виконувати обмолот найбільш складнообмолочувальних культур.

Комбайни серії CTS відрізняє класичний обмолот і роторна сепарація. Вони мають молотильний барабан діаметром 660 мм. Молотильний барабан і підбарабання використовують для традиційного обмолоту основної маси зерна. Потім ротори ворушать і просівають матеріал на решітний стан, щоб звільнити зерно з купи соломи.

Система обмолоту STS складається з трьох частин: на першій ділянці забезпечується розподіл і подача маси до зони обмолоту, на другій ділянці, що представлена 27 молотильними елементами, здійснюється обмолот маси, і на останньому проходить відділення залишків зерна в соломі.

У комбайнах STS реалізовано 3-ступеневу асиметричну оболонку ротора.

Частина ротора, що відділяє, складається з шести рядів пальців.

Після головного ротора встановлено подавальний барабан, що транспортує масу від ротора до соломоподрібнювача. Барабан має 5 лопатей зі змінними гребінками, які можна перевертати.

Підбарабання буває 3-х видів.

Комбайни New Holland (Голландія).

На слайді 17. зображено комбайн New Holland.

Молотильний барабан діаметром 750 мм має можливість змінювати швидкість від 305 до 905 об/хв.

Компанія New Holland розробила роторний сепаратор з системою Multi-Thresh. Ця система дозволяє регулювати відстань між сепаратором і його підбарабанням, що, у свою чергу, дозволяє адаптувати комбайн під збирання різних культур.

На слайді 18. зображено комбайн CASE: а — з приставкою для збирання кукурудзи; б — із жниваркою для збирання зернових.

Комбайни обладнані роторними сепарувальними пристроями.

Весь процес обмолоту можна поділити на три різні операції в системі одного обертального механізму:

забезпечення прийому рослинного матеріалу та їх обережне переміщення по спіралі в кінцеву частину по всій площині ротора;

багатократне переміщення рослинної маси через підбарабання при забезпеченні 90 % чистоти обмолоту й сепарації;

у задній частині встановлені спеціальні ворушильно-струшувальні бичі.

4.               Закріплення нового матеріалу..

1.      Назвіть, які комбайни застосовуються в Україні для збирання зернових?

2.      Комбайн зернозбиральний КЗС-9-1 «Славутич». Назвіть основні робочі органи, принцип роботи й регулювання.

3.      Комбайн зернозбиральний КЗС-1580 «Лан». Назвіть основні робочі органи, принцип роботи й регулювання.

4.      Назвіть основні відмінності між комбайнами КЗС-9-1 «Славутич» і КЗС-1580 «Лан».

5.      Комбайни типу «Енисей 1200». Назвіть основні робочі органи, принцип роботи й регулювання.

6.      КЗС-7 «Обрій». Назвіть основні робочі органи, принцип роботи й регулювання.

7.      Які закордонні аналоги зернозбиральної техніки ви знаєте?

8.      Дайте порівняльну характеристику комбайнам «Бизон рекорд Z-058» і JOHN DEERE.

9.      Дайте порівняльну характеристику комбайнам New Holland і CASE.

5. Підсумок уроку.

При проведенні підсумку уроку вчитель аналізує проведену роботу, вказує на основні факти, котрі потрібно запам’ятати.  Оцінювання.

6.Домашнє завдання:

Е.А. Сидоршин «Зернозбиральні комбайни» ст. 7-13.

Додатки до уроку

Івано-Франківська обл.
м. Городенка
вул. Станіславська 1
78100

hplif@meta.ua

Тиждень професії "КУХАР"


Робочі будні ліцею.


Найрозумніший математик


Будні ліцею


Будні ліцею


Всі новини!

Тиждень професії «Кухар»


Конкурс «Осінніх композицій» 2012


урочиста лінійка присвячена Дню знань та початку нового 2012-2013 навчального року


Обласна методична секція викладачів спеціальних дисциплін та майстрів виробничого навчання: «Механізація сільського господарства, основ рослинництва і тваринництва»


І етап олімпіад


Всі альбоми!


Copyright © Городенківський професійний ліцей 2011-2016

email: hplif@meta.ua

Design Copyright © West_combat@meta.ua