• головна
  • професії
  • наш колектив
  • навчально-методична робота
  • абітуріенту

Позакласний захід
Мета:

 

Професійно – технічне училище №31

 

Позакласний виховний захід

 

 

«Найкращий інформатик»

 

 

Підготувала:

вчитель інформатики

Вінтоник Н.Д.

 

 

 

 

 

м. Городенка

Мета: Закріпити і впорядкувати набутий на протязі навчання досвід з основ інформатики і обчислювальної техніки. Виховувати в дітей самодисципліну, самоконтроль.
Розвивати довготривалу пам’ять учнів, самостійність суджень, комунікативність, уважність, витримку
.

Обладнання: НКК, картки із завданням програма PowerPoint.

Щоб розвинути творчі здібності учнів, забезпечувати співпрацю між учнями та вчителем, традиційних методів недостатньо. Тому на допомогу вчителям приходять нові нестандартні форми проведення занять.

Наприклад, засідання гуртка з інформатики можна провести у формі гри. Умови гри схожі до всім відомої телевізійної гри «Перший мільйон». За програмою курсу інформатики підбирається декілька комплектів завдань по 12 запитань починаючи із простих і закінчуючи складнішими. Треба дати правильну відповідь на одне з 4-х запропонованих завдань. Серед 12 запропонованих є 4 неспалимі цифри 6, 21, 45, 78. Правильна відповідь на запитання оцінюється від 1 до 12 балів, в залежності від складності завдання.

Учень має право зупинитись на будь-якому запитанні, якщо невпевнений у відповіді. Запитання до вибіркового туру  дає можливість вибрати учасника гри.

 

Учні можуть скористатися трьома видами підказок:

1. 50х50 – вчитель відкине дві неправильні відповіді;

2. Допомога глядачів – присутні на грі глядачі сигнальними картками «проголосують» за правильний варіант відповіді. За більшістю голосів він оголошується, а гравець обирає відповідь.

 3. Допомога по телефону – учень може звернутись за допомогою до будь-якого з присутніх або затефонувати.

Якщо відповідь неправильна, то знімається один бал від загальної кількості балів і гра припиняється.


Питання для відбіркового туру.

1. Розмісти назви обчислювальних приладів по часу їх винайдення.
а) персональний комп'ютер.
б) абак.
в) арифмометр.
г) логарифмічна лінійка.
2. Розмістіть принтери по якості друку – від гіршої до кращої.
а) струменевий.
б) матричний.
в) лазерний.
3. Розташуйте ці запам'ятовуючі пристрої за їх ємкістю: від найменшої до найбільшої.
а) CD-диск.
б) FDD.
в) HDD.

г) DVD-диск

Запитання основної гри

І варіант.

1 бал. Найменша одиниці вимірювання інформації – це:
а) біт
б) байт
в) ват
г) сайт

правильна відповідь а) біт
2 бали. Користувач, який намагається отримати незаконний доступ до інформації, називається
а) байкером
б) рокером
в) хакером
г) кіллером

правильна відповідь в) хакером
3
бали. Праву кнопку миші використовують для
а) відкривання програми

б) визову контекстного меню
в) закриття вікна

г) вимикання комп’ютера

правильна відповідь б) визову контекстного меню
4
бали. Без чого не можуть працювати пристрої ПК?
а) джойстика
б) клавіатури
в) драйвера
г) буфера
правильна відповідь в) драйвера
5
балів. Жорсткі і оптичні диски мають імена
а) А: і D:

в) A: і C:
б) C: і D:

г) B: і C:
правильна відповідь б) C: i D:
6
балів. Принтери, витратними матеріалами яких є фарба (рідина) називають…
а) струменевими

в) матричними
б) материнськими

г) лазерними
правильна відповідь а) струменевими
7
балів. Найдавніша рахівниця – це…
а)
калькулятор

б) арифмометр
в) акад

г) абак
правильна відповідь г) абак
8
балів. До пристроїв введення інформації відноситься…
а)
монітор

б) навушники
в) материнська плата

г) клавіатура

правильна відповідь г) клавіатура
9
балів. Системні файли мають розширення
а) sys

в) bmp
б) pas

г) doc

правильна відповідь а) sys
10
балів. Блок живлення сучасних комп’ютерів має потужність
а) 200 – 220 Вт

б) 250 – 350 Вт
в) 42 Вт

г) 1000 Вт
правильна відповідь а) 200 – 220Вт
11
балів. Кого вважають першим програмістом у світі?
а) Ад
у Лавлейс

в) Білла Гейца
б) Стедіон
а Возняка

г) Алена Тьюрінга
правильна відповідь а) Аду Лавлейс

12 балів. Аналогом текстового редактора MS Word є програма з пакету Open Office

а) Open Office Calc

б) Open Office Writer

в) Open Office Base

г) Open Office Impress

правильна відповідь б) Open Office Writer

ІІ варіант.

1 бал. Без якої «тваринки» не може обійтись користувач комп'ютера?
а) кішки
б) мишки
в) жучки
г) білочки

правильна відповідь б) мишки

2 бали. Під меню програмісти розуміють
а) набір страв
б) набір пристроїв ПК
в) набір клавіш
г) набір пунктів (команд)

правильна відповідь г) набір пунктів (команд)

3 бали. Для введення графічної інформації (малюнка, фотографії) в комп’ютер застосовують
а) сканер

б) дискету
в) принтер

г) клавіатуру

правильна відповідь а) сканер

4 бали. Пристрій для виведення звукової інформації з ПК – це…
а) модем

б) мікрофон
в) колонки

г) монітор

правильна відповідь в) колонки

5 балів. Для роботи з текстовою інформацією, існує прикладна програма…
а)
Microsoft Exсel

б) Microsoft OutLook
в)
Microsoft PowerPoint

г) Microsoft Word
правильна відповідь г)
Microsoft Word

6 балів. Мінімальна адресна магнітного диску – це…
а) фломастер
б) кластер;
в) майстер;
г) браузер

правильна відповідь б) кластер

7 балів. Пристрій, який перетворює цифрові сигнали в аналогові на виході комп’ютера та аналогові в цифрові на вході – це…
а) модем

б) телетайп
в) факс

г) телефон
правильна відповідь а) модем

8 балів. Програма, яку використовують для перекладу програм користувача у машинні коди
а) табулятор
б) конденсатор
в) транслятор
г) транзистор

правильна відповідь в) транслятор

9 балів. Інформаційна ємність дискети 3,5 становить…
а) 1,8 Мб

в) 360 Кб
б) 1,
44 Мб

г) 1,2 Мб

правильна відповідь б) 1,44 Мб

10 балів. Який з запропонованих варіантів не є властивістю інформації?

а) масовість

б) обєктивність

в) повнота

г) розпізнаваність
правильна відповідь а) масовість

11 балів. На який носій інформації не можна записати 1,49 Мб інформації?
а)
HDD

б) DVD-диск
в)
FDD

г) CD-диск
правильна відповідь в)
FDD

12 балів. Перший крок до створення сучасних комп’ютерів зробив
а) Г. Лейбніц

б) Ч. Беббідж
в) Б. Паскаль

г) Д. Непер
правильна відповідь б) Ч. Беббідж

 

ІІІ варіант.

1 бал. Як називається «указка» на екрані монітора?
а) турист
б) курсор
в) провідник
г) вказівник

правильна відповідь г)вказівник
2
бали. Середовище програмування – це…
а) Турбо Паскаль
б) Турбо Лейбн
іц
в) Турбо Ньютон
г)
Турбо Меделеєв

правильна відповідь а) Турбо Паскаль
3
бали. Якої одиниці вимірювання кількості інформації не має в ком’ютерному слензі.
а) гектар

б) метр
в) кілометр

г) сантиметр
правильна відповідь г) сантиметр
4
бали. Сторінка в програмі для створення презентацій називається
а) слайдом

б) книгою
в) документом

г) кадром

правильна відповідь а) слайдом
5
балів. До пристроїв введення інформації належить
а) мікропроцесор

в) джойстик
б) принтер

г) монітор
правильна відповідь в) джойстик
6
балів. 1 байт містить
а) 8 бітів

в) 32 біта
б) 10 бітів

г) 6 біт
правильна відповідь а) 8 бітів
7
балів. Комп’ютер призначений для взаємодії з сервером
а)
продавець

в) покупець
б)
клієнт

г) консультант
правильна відповідь б) клієнт
8
балів. Яка ємкість компакт диску?
а) 700 Мбайт;
б) 500 Мбайт;
в) 300 Мбайт;
г) 1.44 Мбайт.
правильна відповідь а) 700 Мбайт
9
балів. Програма на машинній мові, яка готова до виконання має розширення
а)
lnk

б) sys
в)
com

г) txt
правильна відповідь
в) com
10 балів. Комбінацією клавіш
Ctrl+А можна…
а) запустити програму

б) видалити всі об’єкти в папці
в) виділити всі об’єкти в папці

г) вимкнути комп’ютер
правильна відповідь в) виділити всі об’єкти в папці
11 балів. Графічний редактор, що працює з векторною графікою – це…
а)
PowerPoint

б) Adobe PhotoShop
в) Adobe Illustrator

г) Paint
правильна відповідь в) Adobe Illustrator
12
балів. Жінка-програміст Ада Лавлейс була дочкою
а) Фрідріха Шіллера
б) Бернарда Шоу
в) Джорджа Байрона
г) Антуана Сент-Екзюпері
правильна відповідь в) Джорджа Байрона

ІV варіант.

1 бал. Куди «викидають» непотрібні програми, файли, папки?
а) в кошик
б) у відро
в) за вікно
г) на смітник
правильна відповідь а) в кошик

2 бали. Яким кольором підсвічується рядок заголовку активного вікна Windows?
а) синім

б) білим
в) жовтим

г) сірим

правильна відповідь а) синім
3
бали. Якої пам’яті не має на комп’ютері
а) оперативної

б) кеш
в) постійної

г) запам’ятовуючої
правильна відповідь а) запам’ятовуючої
4
бали. Програма для створення презентацій – це…
а) Windows Movie Market
б) Microsoft Office Publisher
в) WordArt
г) Microsoft Power Point
правильна відповідь г) Microsoft Power Point
5
балів. Ім’я файла складається з…
а) 3 частин

в) 1 частини
б) 5 частин

г) 2 частин
правильна відповідь г) 2 частин
6
балів. Голкові принтери називаються
а) струменеві

в) матричними
б) материнськими

г) лазерними
правильна відповідь в) матричними
7
балів. Гнучкі магнітні диски мають імена
а) C
: і D:

б) A: і C:
в) A: і B:

г) D: і A:
правильна відповідь в)
A: i B:
8 балів.
Загальне поняття для окремих елементів даних, окремий документ або частина документа:
а) суб'єкт

б) папка
в) об'єкт
г) меню
 
правильна відповідь в) об’єкт
9
балів. 1 гігабайт містить
а) 10
24*1024 Кбайт

в) 1024*1024 байт
б) 1024
*1024 Мбайт

г) 1024*1024 Тбайт
правильна відповідь б)
1024*1024 Мбайт
10 балів. Принцип роботи комп’ютерів у мережі базується на технології, яку називають…

а)
клієнт-продавець

б) клієнт-сервер
в) одержувач-сервер

г) одержувач-продавець

правильна відповідь б) клієнт-сервер
11
балів. Яка елементна база комп’ютера третього покоління?
а) транзистори

б) вакуумні електронні лампи
в) великомаштабні інтегровані
 пристрої

г) інтегральні схеми
правильна відповідь г) інтегральні схеми
12
балів. До внутрішньої пам’яті комп’ютер відносять…

а) BIOS

в) FDD
б)
CASE

г) RAM
правильна відповідь а) BIOS

Додатки до уроку презетація арх

Івано-Франківська обл.
м. Городенка
вул. Станіславська 1
78100

hplif@meta.ua

Навчальний рік 2018-2019


Підсумки роботи приймальної комісії


Святкова лінійка 2018 р


Щорічний звіт директора ліцею Совика В.П.


День відкритих дверей у ПП агрофірмі «Вільхівці»


Всі новини!

Тиждень професії «Кухар»


Конкурс «Осінніх композицій» 2012


урочиста лінійка присвячена Дню знань та початку нового 2012-2013 навчального року


Обласна методична секція викладачів спеціальних дисциплін та майстрів виробничого навчання: «Механізація сільського господарства, основ рослинництва і тваринництва»


І етап олімпіад


Всі альбоми!


Copyright © Городенківський професійний ліцей 2011-2016

email: hplif@meta.ua

Design Copyright © West_combat@meta.ua