• головна
  • професії
  • наш колектив
  • навчально-методична робота
  • абітуріенту

Агротехнології
Спеціальність: тракторист-машиніст с/г виробництва

Тема: Система обробітку грунту.

Мета:

ознайомитися з системою обробітку грунту, визначити основні її складові;

активізувати пошукову діяльність, творчий підхід до вирішення проблем;

розвивати пам’ять, спостережливість, увагу, вміння узагальнювати і систематизувати набуті знання, працювати  в малих групах;

виховувати повагу і любов до обраної професії.

Тип уроку: урок  - ділова гра.

Матеріально – технічне забезпечення: підручники, картки з рисунками, реферати учнів.

 

Хід уроку.

1.      Організаційний момент.

Ø      перевірка кількості учнів згідно зі списком;

Ø      перевірка готовності учнів до заняття.

2.     Мотивація навчальної діяльності та оголошення теми і мети уроку.

Тема сьогоднішнього уроку «Система обробітку грунту». На сьогоднішньому занятті ми підведемо підсумок під вивченим матеріалом і переконаємося, що знання з обробітку грунту необхідні в арсеналі механізатора.

3.     Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок.

І. Вступне слово вчителя.

Важливим елементом системи землеробства є система обробітку ґрунту. Під обробітком ґрунту розуміють механічну дію на ґрунт робочими органами машин з метою створення найкращих умов для рослин. Значення механічного обробітку ґрунту зумовлене дією на всі його властивості та наявність у ньому земних факторів життя рослин, які визначають родючість. Неправильно проведений обробіток завдає ґрунту значної шкоди, знижуючи потенційну й ефективну родючість, а якісно проведений обробіток сприяє підвищенню ефективності всіх інших агротехнічних заходів. До основних завдань обробітку ґрунту належать: 1) створення глибокого орного шару й оптимальної структури ґрунту; 2) знищення бур’янів, шкідників та хвороб рослин; 3) захист ґрунтів від водної і вітрової ерозії, ліквідація її наслідків; 4) підготовка ґрунту до високоякісної сівби насіння сільськогосподарських культур та створення оптимальних умов для їхнього проростання.

Система обробітку ґрунту при вирощуванні певної сільськогосподарської культури поєднує три етапи — основний, передпосівний та післяпосівний обробітки. Кожний із зазначених етапів також складається з кількох заходів і теж є системою. Вибір заходів обробітку ґрунту, складових кожної системи залежить від потреб вирощуваної культури, її попередників, типу ґрунту та його окультурення, рельєфу, погодних умов, типу забур’яненості поля, строків виконання робіт, матеріальних можливостей.

Розрізняють прийоми основного, поверхневого та спеціального обробітку ґрунту. Під основним обробітком розуміють найбільш глибокий обробіток ґрунту під певну культуру сівозміни, що суттєво змінює його будову. До основного обробітку належать оранка, розпушування, чизелювання. Поверхневий обробіток — це обробіток ґрунту різними знаряддями на глибину, що не перевищує 12–14 см. До таких робіт слід віднести лущення, культивацію, боронування тощо. Спеціальний обробіток ґрунту застосовують за наявності специфічних умов з певною конкретною метою (для затримання вологи або її відводу, для снігозатримання тощо). Сюди відносяться лункування, фрезерування, щілювання, кротування.

Для підвищення цікавості учнів до теми і кращого засвоєння матеріалу урок ми проведемо у формі ділової гри. Ми будемо представляти засідання правління фермерського господарства, на якому кожна з бригад розкаже про обробіток грунту. Групу розподіляється на 3 бригади, кожна з яких буде пояснювати один з етапів обробітку грунту – основний, передпосівний і післяпосівний.

Завдання кожної бригади, довести керівнику фермерського господарства про необхідність певного етапу обробітку грунту та закупівлі сільськогосподарського устаткування для його здійснення.

ІІ. Демонстрація робіт учнями.

Доповідь кожної бригади повинна містити тези про основні прийоми обробітку грунту, агротехнічного оцінювання якості, супроводжуватися рисунками та схемами, а також переліку необхідного устаткування для його здійснення.

Перелік доповідей:

*      Основний обробіток грунту;

*      Передпосівний обробіток грунту;

*      Післяпосівний обробіток грунту.

ІІІ. Аналіз доповідей та висновки членів засідання.

Учні, які виконують роль членів керівництва фермерського господарства, роблять висновки про те, що їм необхідно виконувати всі етапи обробітку грунту, тому, враховуючи пропозиції усіх бригад, складатимуть список необхідного устаткування для всіх етапів обробітку грунту.

Вчитель робить висновки про послідовність вивчення матеріалу і важливість кожної теми при вивченні.

4. Підсумок уроку.

При проведенні підсумку уроку вчитель аналізує проведену роботу, вказує на помилки.  Оцінювання.

6.Домашнє завдання:

І.В. Веселовський, В.П. Гудзь, В.М. Каліберда «Основи агрономії» р.3 (3.1 – 3.7).

 

 

Додатки до уроку

Івано-Франківська обл.
м. Городенка
вул. Станіславська 1
78100

hplif@meta.ua

Тиждень професії "КУХАР"


Робочі будні ліцею.


Найрозумніший математик


Будні ліцею


Будні ліцею


Всі новини!

Тиждень професії «Кухар»


Конкурс «Осінніх композицій» 2012


урочиста лінійка присвячена Дню знань та початку нового 2012-2013 навчального року


Обласна методична секція викладачів спеціальних дисциплін та майстрів виробничого навчання: «Механізація сільського господарства, основ рослинництва і тваринництва»


І етап олімпіад


Всі альбоми!


Copyright © Городенківський професійний ліцей 2011-2016

email: hplif@meta.ua

Design Copyright © West_combat@meta.ua